2019. október 9., szerda

„A zsenialitás adott, a tehetséghez idő kell!”


Ez a Janet Flanner amerikai írótól származó mondás volt a mottója annak a mese- és prózamondó versenynek, amit első alkalommal október 2-án rendezett meg a Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Móra Ferenc Általános Iskolája sajátos nevelési igényű, valamint magatartási nehézségekkel küzdő diákok számára, akik a helyi, a környékbeli és szekszárdi oktatási intézmények tanulói.


A „Tehetséges szemek” elnevezésű vetélkedőn négy korcsoportban mérte össze tudását és ügyességét összesen 27 gyerek. A résztvevők többsége népmesét választott, de Jacob és Wilhelm Grimm, Hans Christian Andersen, valamint Benedek Elek történetei is elhangzottak, néhányan pedig kortárs szerzők műveit mutatták be.
Produkcióikat egy olyan három fős szakmai zsűri értékelte, melynek Zsigmond Tamara színésznő volt az elnöke Horváth Krisztina tanító és Nagyné Ujhelyi Mónika gyermekkönyvtáros mellett. Az ország egyik legismertebb szinkronhangjaként népszerűségre szert tett művész nemcsak a bírálóbizottság vezetői tisztét töltötte be, hanem remek papírszínházi előadásával is szórakoztatta a résztvevőket. Számára óriási élményt jelentett az, hogy meghallgathatta a tanulók által elmondott történeteket.
A Magyar Népmese Napja alkalmából hagyományteremtő szándékkal rendezett versenyen műsort adtak a házigazda oktatási intézmény tanulói. A legjobbak könyvjutalomban részesültek, a többiek emléklapot vihettek haza, így senki sem távozott üres kézzel.