2019. január 9., szerda

Móra suli Európai Hulladékcsökkentő hét programja

A programhét november 17 - 25-e között zajlott. A munkahét minden napjára adtunk feladatokat, mind az alsó, mind a felső tagozatos diákjainknak.
Egész hétre, folyamatos feladat volt a szelektív hulladékgyűjtés. Öt dobozt rendszeresítettünk a papír, műanyag, fém, üveg-, és textilhulladékoknak.
Papírból és műanyagból gyűlt össze a legtöbb újrahasznosítható hulladék.

A papírt leadtuk a helyi hulladékkezelő cégnek, a jelentős mennyiségű műanyagkupakot pedig egy tartósan beteg, dombóvári kötődésű kisfiú megsegítésére fordítottuk. A fémdobozokat egy nehéz sorsú hölgynek adományoztuk.
Célunk kettős volt: felhívni a figyelmet a szelektív hulladékok gyűjtésének hasznosságára, fontosságára, másrészt ráirányítani a figyelmet a nehéz helyzetben lévő emberekre, illetve a segítségnyújtás elengedhetetlenségére.
Minden napra jutott feladat. Papírból, műanyagból játékokat, dísz-, és hasznos tárgyakat készítettünk. (Lásd: mellékelt fotókon.) Fémdobozokból karácsonyi képeslapok születtek.
A 7. osztályosok megtanulták a papírfonás egyszerűbb technikáját, igazán szép alkotások születtek. Az ajándékok, dekorációk, leginkább a közelgő ünnepek jegyében születtek. (Lásd: mellékelt fotók)
Feladat volt video megtekintése a témával kapcsolatban.
Képsorozattal dekoráltuk a folyosó falait, melyben az emberi összefogás hatékonyságára hívtuk fel a figyelmet. (Lásd: melléklet)
Bemutattunk komposztálható, kukoricakeményítőből készült bevásárló szatyrokat.
Végül, utolsó feladatként, szórólapokon jó tanácsokat fogalmaztunk meg a Föld megmentése érdekében.
A program legaktívabb tanulóközössége a 7. osztály volt. A felnőttek közül Tillné Vadász Ágnes nyújtott kiemelkedő munkát!

A programhét mottója a következő volt:

" A FÖLDET NEM APÁINKTÓL ÖRÖKÖLTÜK, HANEM UNOKÁINKTÓL KAPTUK KÖLCSÖN!"

Rab Hajnalka Dök-segítő tanár